Durant els darrers anys, s’han realitzat nombrosos estudis sobre com les cèl·lules adultes del nostre cos
es poden convertir de nou en cèl·lules mare, és a dir, aquelles que tenen el potencial de convertir-se en qualsevol tipus de cèl·lula adulta. Una cèl·lula de la pell, per exemple, pot ésser “induïda” (convertida) en una cèl·lula mare de nou, per després ésser transformada en una cèl·lula d’un altre teixit (muscular, nerviós, sang, etc.).
Això ha generat un gran interès en el camp de la
medicina regenerativa. Per exemple, aquest tipus de cèl·lules, denominades “cèl·lules mare pluripotents induïdes” (IPS) es poden emprar en el tractament de moltes malalties. Però, és això realment possible? Què hem de tenir en compte si partim d’aquest punt de vista? Els científics també han descobert que la reprogramació de cèl·lules adultes pot donar-se de forma natural al cos, però encara no entenem per què succeeix això i, més important encara per als objectius de la medicina regenerativa, com succeeix.
Maria Pia Cosma és doctora per la Universitat de Nàpols i, des del 2010, Professora d’Investigació ICREA i cap del grup Reprogramació i Regeneració del CRG. El seu grup de recerca es dedica a estudiar els mecanismes que controlen la reprogramació de cèl·lules adultes, amb l’objectiu de determinar si aquesta reprogramació contribueix a la regeneració dels teixits en vertebrats superiors (peixos, amfibis, aus i mamífers).
Ponent: Maria Pia Cosma, Professora d'Investigació ICREA, cap del grup Reprogramació i Regeneració, Centre de Regulació Genòmica (CRG)
Data: 12 de desembre de 2011
Hora: 19:00 h
Lloc: Auditori, MACBA, Pl. del Àngels 1, 08001 Barcelona
Altra informació d'interès: Aforament limitat a 200 persones. La conferència serà en anglès i es disposarà de servei de traducció simultània.
Per a més informació: comunicacio@crg.eu