Difusió - Nota de Premsa de l'Institut de Cultura de Barcelona


Les Tertúlies de Ciència al Palau de la Virreina dediquen una mirada al cervell i a les seves ‘cegueses’


Barcelona, 25 de novembre de 2011. - Les "Tertúlies de Ciència" al Palau de la Virreina, que enguany tindran lloc del 28 de novembre a l’1 de desembre, giraran al voltant del cervell i les seves «cegueses». Durant les jornades, que duen per títol ‘La ceguesa quotidiana’, professionals de diversos camps parlaran de les cegueses del cervell: ceguesa a l'elecció, ceguesa per falta d'atenció, ceguesa al canvi i ceguesa social. 

Aquestes quatre alteracions de la nostra experiència conscient del món donaran peu a compartir coneixements i anècdotes sobre facetes molt dispars de la conducta humana, des de la publicitat fins al cinema, passant per la literatura, la màgia, l’art la política o la legislació.

El cicle el coordina Luis Miguel Martínez Otero, neurocientífic de l’Institut de Neurociències d’Alacant, i compta amb la participació de:
  • Lars Hall, neurocientífic, Lund University Cognitive Science (Suècia);  
  • Petter Johansson, neurocientífic, Lund University Cognitive Science (Suècia); 
  • Robert Teszka, neurocientífic, Cognitive, Perceptual and Brain Sciences, University College London (Regne Unit) i mag; 
  • Tomás Ferrándiz, director creatiu de l’agència de publicitat Tiempo BBDO; 
  • Oliver Laxe, director de cinema, guanyador del Premi de la Crítica (Quinzena dels Realitzadors) a Canes 2010; 
  • Rodrigo Quian Quiroga, neurocientífic i escriptor, professor de bioenginyeria, University of Leicester (Regne Unit), 
  • Antoni Gomila Benejam, filòsof, Universitat de les Illes Balears. 

PROGRAMA (pdf adjunt)

Dilluns, 28 de novembre, 19 h

"Ceguesa a l’elecció"

Per què preferim un sabor i no un altre? Per què decidim viure al centre de la ciutat i no als afores? Per què decidim estudiar una carrera i no una altra? Les motivacions que hi ha al darrere de les decisions que prenem cada dia són subjectives, personals i intransferibles. I aquesta subjectivitat és el que fa tant difícil als científics estudiar el comportament. Fins fa ben poc es creia que era impossible, però el 2005 dos científics suecs, Petter Johansson i Lars Hall van fer un descobriment extraordinari: el paradigma de la ceguesa a l’elecció. 

Dimarts, 29 de novembre, 19 h

"Ceguesa per falta d’atenció"

Hi ha una pregunta que obsessiona des de fa anys tant els investigadors com la societat en general. Com és possible que professionals diligents, ben entrenats i fins i tot motivats, cometin errors garrafals en la seva feina amb conseqüències desastroses? La raó s’anomena ceguesa perceptual. En parlarà el neurocientífic i mag Robert Teszka.

Dimecres, 30 de novembre, 19 h

"Ceguesa al canvi"

La ceguesa al canvi és la nostra incapacitat per detectar canvis en una escena que són obvis un cop ens adonem que s’han produït. Aquests errors de la nostra percepció es donen fins i tot quan els canvis no són gens subtils, quan es repeteixen constantment, o quan l’observador sap que es produiran davant dels seus nassos. Hi participaran Tomás Ferrándiz, director creatiu de l’agència Tiempo BBDO i Oliver Laxe, director de cinema. 

Dijous, 1 de desembre, 19 h

"Visió cega i ceguesa social"

La visió cega és el fenomen pel qual persones que són funcionalment cegues, normalment després d’una lesió a l’escorça visual primària, mostren algun tipus de visió residual. Aquestes persones no solen ser conscients que poden veure o reconèixer determinats aspectes d’alguns estímuls visuals, però si els ho pregunten, responen amb una fiabilitat força alta. Aquesta visió residual no és única en aquestes persones, també és present en tothom i podria ser responsable d’alguns aspectes del comportament com ara la intuïció, els prejudicis, el lliure albir, l’atracció física o la consciència de grup. A càrrec de Rodrigo Quian Quiroga, neurocientífic i escriptor, i Antoni Gomila Bejenam, filòsof. 


Les Tertúlies tindran lloc a l’Espai 4 del Palau de la Virreina (La Rambla, 99), i formen part del cicle “El cervell envaeix la ciutat. Les claus neurobiològiques de la societat” organitzat conjuntament per la Sociedad Española de Neurociencias (SENC), l’Institut de Cultura de Barcelona i l’Obra Social “la Caixa”.

Capacitat limitada. Cal inscripció prèvia a www.bcn.cat/neurociencia

Es podran seguir les quatre sessions a: TWITTER: @BCNeurociencia, i en directe per Internet: www.bcn.cat/neurociencia

Més informació a: Departament de Premsa de l’Institut de Cultura de Barcelona - 93 316 10 69 - premsaicub@bcn.cat